Tandvårdsklinik - Medicinsk hudvård | Sweden Denmark England
Thomas Lowerton

Några artiklar om Thomas Lowerton i tidningar och onlinetjänster

 • Pressmeddelanden

  Pressmeddelanden
 • Polske tandläkaren Bartek Staniak tar stygnen pa Marja-Liisa Lundin, som är nöjd med att hon kan fa billigare tandvard utan att resa utomlands.

  Sydsvenskan

  Polska läkare pressar priserna

  Av Björn Sjö
  Först publicerad: 10 november 2007 23:57
  Senast uppdaterad: 10 november 2007 23:57

  Skanes tandläkare har fatt polsk konkurrens pa hemmaplan. Thomas Lowerton Läkarhuset AB med polska tandläkare har priser som varken privatpraktiker eller folktandvarden kan matcha.

  En vanlig undersökning kostar mellan 380 och 820 kronor hos de drygt trettio skanska tandläkare som Sydsvenskan ringt runt till. Folktandvarden tar 533 kronor. Hos Thomas Lowerton Läkarhuset AB i Malmö är priset 275 kronor. Även de andra ingreppen är slaende billiga här. För komplicerade behandlingar som rotfyllningar handlar skillnaden om tusenlappar.

  När Sydsvenskan besöker mottagningen i Västra hamnen i Malmö ska Marja-Liisa Lundin just in för behandling.
  - Jag ska ha sex nya implantat efter en tandlossningssjukdom. Det kommer att kosta mig 70 000 kronor, berättar hon.
  Det later dyrt. Men Marja-Liisa Lundin förklarar att det troligen skulle kosta det dubbla hos hennes förre tandläkare i Lund .Ingreppet är komplicerat. Hon har redan opererats och ska i dag ta stygnen. Sedan ska en provisorisk tandprotes sättas in, tills gommen läkts och det är dags att sätta in de nya tänderna.

  Marja-Liisa Lundin är hittills ytterst nöjd med behandlingen, och tacksam för att arbetskamraten Jolanta Koc tipsade om kliniken.
  - Egentligen skulle hon bara ta en panoramaröntgen här och sedan aka till Polen för själva behandlingen. Men Marja-Liisa tyckte här var sa trevligt att hon valde att göra allt här, berättar Jolanta Koc medan väninnan far stygnen tagna av tandläkaren.

  Jolanta Koc talar polska och följer med för att hjälpa till med spraket om det skulle behövas. Bartek Staniak och de andra polska tandläkarna här talar inte sa bra svenska.

  Thomas Lowerton Läkarhuset AB startade för drygt ett ar sedan i Malmö. Verksamhetschefen Jacek Lyko förklarar att de polska tandläkarna kommer hit och jobbar ett halvar i taget.
  - Alla är godkända och legitimerade av Socialstyrelsen, säger Jacek Lyko och visar runt i de fräscha lokalerna med modern utrustning.
  Tandläkarnas bristande svenska ser han inte som nagot bekymmer.
  - Vi har sköterskor och assistenter som kan översätta vid behov.Men visst har sprakförbistringen vallat problem.

  Sydsvenskan berättade i början av aret om en flicka som undersökts här och fatt besked om att hon hade nio hal. Hon gjorde en ny undersökning hos folktandvarden, som inte hittade ett enda hal.
  - Ett missförstand som berodde pa att röntgen var sönder en dag. Tandläkaren talade om nio tänder som kanske behövde atgärdas. Vi ville att hon skulle aterkomma för ny undersökning med röntgen, säger Jacek Lyko och försäkrar att inget liknande hänt sedan dess.
  - Vi har aldrig blivit anmälda till HSAN och gör allt för att undvika det.

  En annan nackdel är att tandläkarna bara stannar ett halvar. Visserligen har nagra funderat pa att flytta till Sverige, och en del lär aterkomma för ett nytt halvar.
  - Vi vet att de flesta svenskar vill ha samma tandläkare vid aterbesök. Men det kan vi tyvärr inte garantera, säger Jacek Lyko.

  Han tycker därför inte att verksamheten konkurrerar med Malmöregionens manga svenska tandläkare. Det handlar om andra malgrupper.
  - Manga av vara patienter har inte haft rad att ga till tandläkaren innan. Det behövdes ett alternativ för dem som inte tjänar sa bra.

 • Läkartidningen

 • Sydsvenskan.se

 • Expressen.se

 • KvällsPosten

Partners

  • partners
  • partners
  • partners
  • partnerspartners